Un studiu demonstrează cum plantele își activează sistemul imunitar pentru a se proteja de patogeni
Publicat de Cosmin Meca, 7 aprilie 2022, 13:19
Ploaia este crucială pentru supraviețuirea și dezvoltarea plantelor, însă conține bacterii și patogeni care pot avea efecte nocive.
O lucrare recentă realizată de cercetătorii de la Universitatea Nagoya relevă că, atunci când plantele sunt expuse la ploaie, structuri similare unor fire de păr de pe suprafața frunzelor, numite tricomi, consideră această ploaie un factor potențial de risc și își activează sistemul imunitar pentru a preveni infecțiile.
Pentru a determina reacția plantelor, oamenii de știință au utilizat răsaduri de Arabidopsis thaliana, cunoscută popular sub denumirea de gâscăriță. Echipa a realizat analize de secvențiere a ARN-ului pentru a detecta genele care se manifestă atunci când plouă.
Aceștia au descoperit că mai multe gene importante legate de imunitate sunt exprimate ca răspuns la ploaie și că sunt reglementate de gene imunosupresoare numite CAMTA.
Rezultatele evidențiază că tricomii percep ploaia ca pe un factor de risc, producând calciu în frunze pentru a inactiva imunosupresorul CAMTA și a activa genele legate de imunitate.
Oamenii de știință speră astfel să îmbunătățească capacitățile de apărare ale plantelor în orice etapă a dezvoltării, pentru orice perioadă de timp, ceea ce ar duce la producerea unor recolte mai rezistente.
Sursă text: eurekalert.org