Un studiu sugerează că Pământul se îndreaptă către a șasea extincție în masă
Publicat de Cosmin Meca, 12 august 2022, 15:24
În acest moment, rata de dispariție a vieții de pe planeta noastră nu poate fi considerată un eveniment de extincție în masă, însă, potrivit unui studiu recent, tendințele actuale arată că în cele din urmă, extincția se va întâmpla.
Procentul de extincții declanțate de creșterea temperaturii globale, creștere care este cauzată de schimbările climatice, nu va atinge însă același nivel ca un eveniment major de extincție în masă, cel puțin nu în viitorul apropiat.
În istoria de 4,5 miliarde de ani a Pământului au avut loc cinci extincții în masă majore, iar oamenii de știință se uită la aceste cataclisme din trecutul îndepărtat pentru a înțelege modul în care schimbările climatice afectează acum diversitatea globală în moduri potențial ireversibile.
În timpul unei extincții în masă, un procent ridicat din biodiversitatea globală dispare mai repede decât poate fi înlocuită, lucru care se întâmplă într-o perioadă relativ scurtă de timp din punct de vedere geologic – mai puțin de 2,8 milioane de ani, potrivit Muzeului de Istorie Naturală din Londra.
Autorul lucrării, Kunio Kaiho, profesor emerit la Departamentul de Științe ale Pământului de la Universitatea Tohoku din Japonia, a declarat că extincțiile în masă majore duc la „o pierdere de peste 60% din specii”, însă evenimente de acest tip, dar minore, au loc mai frecvent.
Cataclismele au fost, de asemenea, asociate cu schimbări drastice ale climei Pământului, cum ar fi modificări ale temperaturii de la suprafață (atât încălzire, cât și răcire), ploi acide, diminuarea stratului de ozon, reducerea luminii solare, deșertificare, eroziunea solului și reducerea oxigenului din ocean.
Kaiho susține că viteza schimbărilor de mediu este mai importantă decât magnitudinea schimbării în ceea ce privește cauzele extincțiilor masive, deoarece viețuitoarele pot migra pentru a supraviețui.
Sursă text: livescience.com