Un studiu sugerează că păsările pot aduce anumite beneficii pentru sănătatea mintală
Publicat de Cosmin Meca, 28 octombrie 2022, 11:48
Persoanele care au văzut sau auzit păsări au raportat o îmbunătățire bunăstării mentale care poate dura până la opt ore, potrivit unei noi cercetări de la King’s College London.
Aceast efect benefic a fost evident și în cazul persoanelor cu diagnostic de depresie, care este cea mai frecventă boală mintală la nivel mondial. Acest lucru sugerează rolul potențial al păsărilor în a-i ajuta pe cei care suferă de afecțiuni psihice.
Lucrarea s-a bazat pe o aplicație smartphone pentru a colecta rapoartele în timp real ale oamenilor privind bunăstarea mentală, alături de rapoartele lor de a vedea sau auzi cântecul păsărilor.
Studiul, la care au participat 1 292 de persoane, s-a desfășurat între aprilie 2018 și octombrie 2021. Participanții au fost recrutați în întreaga lume, majoritatea fiind stabiliți în Regatul Unit, Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.
De trei ori pe zi, aplicația i-a întrebat pe participanți dacă pot vedea sau auzi păsări, urmată de întrebări privind bunăstarea mentală. Acestea au fost concepute pentru a permite cercetătorilor să stabilească o asociere între cele două și să estimeze cât timp a durat această asociere.
Studiul a colectat, de asemenea, informații despre diagnosticele existente privind afecțiunile de sănătate mintală. O analiză a acestor date a constatat că auzul sau vederea păsărilor a fost legată de îmbunătățirea bunăstării mentale atât la persoanele sănătoase, cât și la cele cu depresie. Cercetătorii au arătat că asocierile dintre păsări și bunăstarea mentală nu au fost explicate de factorii de mediu co-ocupanți, cum ar fi prezența copacilor, a plantelor sau a cursurilor de apă.
Autorul principal, Andrea Mechelli, profesor de intervenție timpurie în domeniul sănătății mintale la IoPPN, King’s College London, a declarat că studiul susține crearea și întreținerea spațiilor biodiverse care adăpostesc păsări, deoarece acestea sunt strâns legate de sănătatea noastră mentală.
Sursă text: scitechdaily.com