Vaccinarea previne nu doar îmbolnăvirea, ci şi posibilele complicaţii asociate (audio)
Publicat de Cosmin Meca, 19 iulie 2017, 18:30
Medicii atrag atenţia că vaccinarea previne nu doar îmbolnăvirea, ci şi posibilele complicaţii asociate. Potrivit statisticlor existente, la acest moment, peste 8 mii de cazuri de rujeolă şi 31 de decese s-au înregistrat în ţara noastră de la începutul epidemiei. Imunizarea copiilor, însă, va fi foarte bine susţinută, în următoarea perioadă, în toata ţara.
Reprezentanţii Guvernului au anunţat autorităţile locale din fiecare judeţ că au la dispoziţie o săptămână pentru a găsi zonele cu cel mai mic procent de copii vaccinaţi. În localităţile unde nu există medici de familie, se vor trimite echipe mobile de specialişti voluntari. În continuare, totuşi, există un număr mare de părinţi care refuză vaccinarea, în principal din lipsa unei informări corecte.
Între timp, în judeţe, dozele de vaccin au ajuns la Direcţiile de Sănătate Publică, iar stocurile se dovedesc suficiente până la sfârşitul anului pentru toţi minorii.
Judeţul Cluj – de exemplu – a primit suficiente doze de vaccin pentru toate afecţiunile – anunţă Mihai Moisescu, şeful Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică. Necesarul de vaccin ROR antirujeolic, rubeolic şi împotriva pojarului este acoperit până la sfârsitul anului. În aceeaşi situaţie se află şi celelalte seruri din schema de vaccinare obligatorie – mai spune Mihai Moisescu:
Peste 9.300 de doze de vaccin anti rujeolic au ajuns şi în Prahova – de asemenea, suficiente până la sfârşitul anului, după cum spun medicii. Cu toate acestea, aproape 10 procente dintre părinţii din judeţ refuză, în continuare să-şi vaccineze copiii.
Vaccinul hexavalent a început să fie repartizat în cabinetele medicilor de familie din Dolj. Ultima dată medicii de familie au primit doze din acest vaccin la jumătatea lunii iunie, dar nu suficiente. De atunci, nou-născuții au rămas nevaccinați și au intrat pe liste de așteptare.