Connect with us

Fapt divers

Vaccinurile împotriva cancerului ar putea fi gata de utilizare până în 2030

Published

on

Photo by Mufid Majnun on Unsplash

Potrivit fondatorilor companiei germane BioNTech, vaccinurile împotriva cancerului ar putea fi gata de utilizare înainte de sfârșitul acestui deceniu, relatează The Guardian.

În 2020, când a izbucnit pandemia COVID-19, BioNTech a realiza un vaccin împotriva coronavirusului cu o eficacitate de 91%, care a primit o autorizație de utilizare de urgență în Marea Britanie și apoi în SUA.

Vaccinul de la BioNTech folosește ARNm, un tip de acid nucleic din celule, pentru a trimite instrucțiuni de apel, pe care îl folosește pentru a produce proteine. În cazul COVID, vaccinul a trimis instrucțiuni pentru a produce proteina spike de pe membrana coronavirusului, care a fost detectată de celulele imunitare din organism pentru a declanșa un răspuns împotriva virusului invadator.

În mod similar, tehnologia poate fi utilizată pentru a antrena celulele imunitare să identifice proteinele prezente în celulele canceroase și apoi să le distrugă. BioNTech are deja mai mulți candidați pentru vaccinuri împotriva cancerului în teste clinice și speră că succesul COVID va ajuta și activitatea sa în domeniul cancerului.

Gama de vaccinuri ale BioNTech este largă și include cancere ale intestinului, pielii, plămânilor, capului și gâtului, prostatei și ovarelor. Unele dintre aceste vaccinuri se află în prezent în faza 2 de testare, iar Özlem Türeci, directorul medical al BioNTech, speră că autoritățile de reglementare pot folosi aceleași procese utilizate pentru vaccinul COVID pentru a autoriza și vaccinurile împotriva cancerului.

Procedând astfel, s-ar asigura că vaccinurile împotriva cancerului pot fi puse la dispoziția pacienților înainte de 2030.

Sursă text: interestingengineering.com