Vâlcea: Biserica de lemn, din satul Urși – premiul ”Europa Nostra”, pentru conservarea patrimoniului
Publicat de Lica Simona, 29 mai 2021, 16:14
Biserica de lemn din satul Urși, județul Vâlcea a primit, recent, premiul European Heritage Awards / Europa Nostra Awards ediția 2021, la categoria ”Proiecte de conservare a patrimoniului”, cea mai înaltă distincție europeană în domeniul patrimoniului, acordată de Comisia Europeană și Asociația Europa Nostra.
Mica biserică, construită între anii 1757 și 1784, este decorată la interior și la exterior cu fresce pictate în stilul post-bizantin, cu influențe occidentale, unice în Europa. După 1838, când a supraviețuit unui puternic incendiu, a fost abandonată. A fost redescoperită în 2007, într-o stare avansată de degradare, iar, în 2009, a fost inclusă în programul de restaurări al Fundației Patrimonio și nominalizată printre cele mai amenințate obiective de patrimoniu din Europa, în 2014. Din 2009, până în 2020, în fiecare vară, au avut loc lucrări de restaurare, la care au participat specialiști, voluntari și localnici, sub coordonarea departamentului pentru conservare al Facultății de Arte Plastice din București, a Muzeului Astra Sibiu, a Institutului de Inginerie Nucleară IRASM, Camerei Naționale a Arhitecților, Asociației 37 și a Bisericii Ortodoxe Române. Finanțarea lucrărilor a fost asigurată prin donații.
“Este un exemplu de obiectiv de patrimoniu amenințat, care a fost restaurat cu respectarea tuturor principiilor conservării și cu reintegrarea tuturor elementelor originale disponibile, acolo unde a fost posibil. Lucrările s-au desfășurat în regim deschis, astfel încât au avut și un rol educațional, în special pentru localnici, care au putut conștientiza valoarea obiectivului”, se arată în motivația juriului.
„Prin aceste premii, îi onorăm pe toți acei bărbați și femei excepționale, profesioniști în domeniul patrimoniului, arhitecți, oameni de știință și voluntari, care aduc patrimoniul nostru comun mai aproape de inimile noastre. Viziunea lor merită să fie aplaudată”, a declarat, în cadrul evenimentului online, comisarul european Mariya Gabriel.
Câștigătorii premiilor au fost selectați de jurii independente, compuse din experți în domeniul patrimoniului din întreaga Europă, în urma evaluării candidaturilor depuse de organizații și persoane fizice, din 30 de țări europene.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.