Connect with us

Fapt divers

Vaporii țigărilor electronice pot crește riscul de pneunomonie

Sporesc susceptibilitatea de infecţii cu pneumococ

Published

on

Persoanele care utilizează ţigări electronice, numite generic „vaperi”, ar putea fi mult mai vulnerabile la pneumonie, conform unui studiu recent, citat de Press Association.

Cercetarea, publicată în European Respiratory Journal, a descoperit că vaporii provenind de la ţigările electronice ar putea favoriza aderarea bacteriilor responsabile de apariţia pneumoniei de celulele din membrana ce căptuşeşte căile respiratorii.

Studiul, bazat pe experimente efectuate pe celule, şoareci şi subiecţi umani, a concluzionat că vaporii rezultaţi în urma utilizării ţigărilor electronice sporesc susceptibilitatea de infecţii cu pneumococ.

În cadrul experimentelor iniţiale, oamenii de ştiinţă au analizat efectul vaporilor de ţigări electronice asupra moleculei produsă de celulele din membranele ce căptuşesc zona căilor aeriene – factorul activator plachetar receptor (PAFR). Celulele expuse fie la vapori conţinând nicotină, fie la vapori fără nicotină au produs niveluri de PAFR de trei ori mai ridicate. Apoi, după asocierea pneumococului cu aceste celule, s-a descoperit că expunerea a dublat cantitatea de bacterii care au aderat la căile respiratorii.

În cazul experimentelor desfăşurate pe şoareci, s-a observat o creştere a numărului de bacterii pneumococice prezente în aparatul respirator în urma expunerii.

De asemenea, specialiştii au analizat acest efect asupra unui număr de 17 subiecţi umani. În rândul „vaperilor”, nivelurile de PAFR din căile respiratorii s-au triplat în decurs de o oră de la expunere.

 

Un alt studiu, publicat în Oral Oncology, a identificat în vapori degajați de țigara electronică substanțe chimice care deteriorează celulele într-un mod care poate declanșa cancerul. Studiul a inclus două branduri de ţigară electronică foarte populare în Statele Unite.

Cu toate că nu conţin tutun, vaporii produşi de ţigara electronică şi inhalaţi de către utilizatori conţin arome şi alte chimicale. Modul în care acestea acţionează asupraorganismului uman a fost un subiect fierbinte în ultimii ani. Unele studii sugerează că țigara electronica e mult mai inofensivă decât ţigara standard şi că îi poate ajuta pe fumători să se lase în timp ce altele susţin că dispozitivele electronice sunt la fel dedăunătoare sănătăţii.

De exemplu, un studiu recent efectuat de cercetătorii de la Harvard a descoperit că multe arome pentru ţigara electronică conţin chimicale asociate cu bronşiolita obliterantă, o afecţiune respiratorie foarte gravă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: agerpres.ro