„Veniti repede! Beau stelele!”
Publicat de Cosmin Meca, 4 august 2015, 10:43
Marea creatoare de modă Coco Chanel declara odată: „Beau șampanie numai în două cazuri: când sunt îndrăgostită și când nu sunt îndrăgostită”. Cu siguranța, geniul Chanel consuma Dom Perignon, mai ales dacă era 4 august, pentru că astăzi este ziua când, potrivit istoriei, călugărul benedictin Dom Perignon a inventat șampania care îi poartă numele. Încă din 1693, Dom Perignon a devenit marca de șampanie preferată din toată lumea!
În această zi, acum 322 de ani, călugărul Dom Perignon exclama: „Come quickly, I am drinking the stars!” („Veniți repede! Beau stelele!”). Acestea au fost primele sale cuvinte după descoperirea luxosului elixir, cunoscut apoi sub numele de șampanie.
Se spune că cel mai vechi vin spumant consemnat este „Blanquette de Limoux” şi ar fi fost inventat în 1531, de către călugării benedictini de la Biserica Saint-Hilaire de lângă Carcassonne.
Un secol mai târziu, omul de ştiinţă Christopher Merret a realizat un procedeu superior de producere a vinurilor spumoase prin adăugarea de zahăr în vinul finit pentru a crea o a doua fermentaţie. În anul 1662, acesta a prezentat Societăşii Regale documentele în care detalia ceea ce astăzi este cunoscută sub numele de „metoda champenoise”.
În schimb, Dom Perignon a adus contribuţii importante producţiei şi calităţii şampaniei, printre acestea numărându-se procesarea separată a strugurilor din diverse sate, rezultând un vin preparat din mai multe componente diferite.
Vinul spumant poate veni de oriunde, însă şampania adevărată provine numai din regiunea Champagne, din nord-estul Franţei, unde pământul este calcaros şi acid, ceea ce înseamnă că viţa-de-vie trebuie să depună un efort dublu pentru a-şi adânci rădăcinile. În medie, durează în jur de doi ani, chiar trei, să produci un lot de şampanie bun, explicându-se astfel şi preţul ridicat al acestei băuturi. În acest sens, amintim de o sticlă de Dom Perignon Rose care a fost vândută la un preţ de 40.000 de dolari la o licitaţie în anul 2005.
Prin intermediul scriitorilor şi artiştilor, şampania a devenit una dintre cele mai celebre băuturi din lume, consumată mai ales la evenimentele fastuoase pentru un plus de fineţe şi clasă. Potrivit Universităţii din Reims, într-un pahar mediu de şampanie se află în jur de două milioane de bule.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.