(VIDEO) Vasile Andrei- un luptător de clasă mondială!
Publicat de Cosmin Meca, 10 iunie 2016, 11:41 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:17
Multiplu medaliat olimpic, mondial şi european, Vasile Andrei a fost, fără putinţă de tăgadă, unul dintre cei mai buni luptători de greco-romane din istoria acestui sport. Iar povestea celui care a purtat în două rânduri drapelul delegaţiei României la Olimpiadă, în 1980 şi 1988, îşi găseşte şi ea locul în cadrul campaniei noastre “Eu aleg România”.
România nu a dus lipsă de luptători valoroşi şi, mult timp, sportivii români au ţinut piept cu succes marilor competitori de pe scena internaţională. Din păcate, de la medalia olimpică de aur la lupte libere a lui Vasile Puşcaşu din 1988, niciun alt luptător român nu a mai urcat pe prima treaptă a podiumului la Jocurile Olimpice. În ceea ce priveşte luptele greco-romane, după perioada în care craioveanul Gheorghe Berceanu, supranumit “Hercule de buzunar”, nu avea adversar în lume, un alt nume iese în evidenţă prin performanţele sale remarcabile, Vasile Andrei, cel care a reuşit să obţină în 1980, la Moscova, prima sa medalie olimpică, şi al cărui talent de excepţie a fost imediat observat de cel care avea să-l şi pregătească pentru o perioadă de timp, antrenorul Petre Banciu:
L-am cunoscut la Bucureşti, fiind coleg cu el şi chiar antrenorul lui la clubul Progresul Bucureşti, unde a fost descoperit de către campionul olimpic Mitică Pârvulescu, după care a început să obţină rezultate deosebite. La Olimpiada de la Los Angeles a reuşit să obţină medalia de aur, la Olimpiada de la Moscova a luat medalia de bronz, are trei tiluri de vicecampion mondial, trei medalii la campionatele europene, a fost un sportiv cu un palmares impresionant.
Rezultatele luptătorului nostru erau din ce în ce mai valoroase şi ele îl îndreptăţeau pe Vasile Andrei să spere, din ce în ce mai mult, că visul său cel mai mare poate deveni realitate. Astfel că, după ce a reuşit să câştige prima sa medalie olimpică în 1980, Andrei a continuat să se antreneze asiduu cu un singur ţel în minte: schimbarea bronzului de la Moscova în aur la Los Angeles.
La Moscova terminase în spatele bulgarului Georgi Raykov şi al polonezului Roman Bierla, dar patru ani mai târziu, la Los Angeles, Vasile Andrei nu a putut fi doborât de nimeni şi a devenit campion olimpic, învingându-l în finală chiar pe reprezentantul gazdelor, Greg Gibson, după ce îi surclasase pe Karl-Johan Gustavsson (Suedia), Franz Pitschmann (Austria) şi Georgios Pikilidis (Grecia). Vasile Andrei se remarca nu doar printr-o forţă fizică ieşită din comun, ci şi printr-o voinţă deosebită, dublate aceastea de o inteligenţă nativă care-i permitea să anticipeze mişcările adversarului şi să declanşeze, la momentul potrivit, atacurile-i devastatoare ce i-au adus victorii în faţa celor mai redutabili adversari.
În afara celor două medalii olimpice, Vasile Andrei a fost în mai multe rânduri campion naţional la categoria 100 de kilograme, s-a clasat de două ori pe locul 2 (în 1982 şi 1986) şi o dată pe locul 3 (1987) la Campionatele Mondiale, în timp ce la Europene a obţinut un loc 2 (1980) şi un loc 3 (1979). De asemenea, luptătorul ialomiţean are în palmares şi un loc 2 la Jocurile Mondiale Universitare organizate la Bucureşti, în 1981. Pentru toate aceste reuşite, Vasile Andrei a intrat definitiv în istoria sportului românesc, iar povestea sa de succes poate fi sursă de inspiraţie pentru tinerii luptători români ce visează şi ei la gloria olimpică.
Precum Vasile Andrei, fiecare sportiv are o poveste în spatele căreia se află talent şi ani de muncă, de sacrificii şi perseverenţă, din dorinţa de a fi cel mai bun. Iar aceste poveşti le aflaţi de la noi, ascultând programele studiourilor regionale sau vizitând site-urile şi paginile de Facebook şi Twitter ale posturilor Radio România Regional.
http://eualegromania.ro/2016/06/09/vasile-andrei-un-luptator-de-clasa-mondiala/
Studioul Radio România Oltenia Craiova
Realizator: Davian Vlad
Redactor şef (coordonator): Ioana Cristina Lădaru
Redactor: Davian Vlad, Daniela Diaconu
Reporter: Dan Păsărin, Gabriel Liviu Balica
Operator cameră: Gigi Ciocoiu, Cătălin Bărăgan
Editor: Cătălin Bărăgan
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.