Vin babele!
Publicat de Cosmin Meca, 1 martie 2016, 09:23
[divider scroll_text=”SCROLL_TEXT”]
Credinţa populară spune că „Babele” sunt vrăjitoare care au puterea să influenţeze starea vremii într-o singură zi, căci în aceste zile până şi Baba Dochia, cea care aduce vremea rece, începe să dezbrace cele 9 cojoace pe care le poartă din iarnă.
Mai mult, ele pot determina starea sufletească şi dispoziţia care te vor însoţi tot anul, până la sosirea celorlalte Babe, anul viitor.
„Babele” simbolizează o tradiţie românească fascinantă, o legendă invocată în mituri şi istorisiri româneşti, bazată atât pe interpretarea „băbească” a vremii, cât şi pe ritualurile care se petreceau în sânul familiei tradiţionale.
Baba Dochia este o soacră mai rea şi mai dură, care îşi supune nora la tot felul de exerciţii de voinţă, dintre care unul, cel mai bine conservat în satele româneşti este cel al fragilor, pe care nora trebuie să îi aducă soacrei în plină iarnă.
Sigur că nora ascultătoare merge după fragi şi, surpriză, nora beneficiază de ajutorul lui Dumnezeu, şi reuşeşte să aducă fragii. La venirea acasă, baba Dochia, de supărare îşi ia pe ea toate cele nouă cojoace şi pleacă la păşunat cu oile pe munte, convinsă că dacă nora ei a găsit fragi, cu siguranţă a venit primăvara.
Este surprinsă de o ploaie mocănească şi rând pe rând, cele nouă cojoace se îmbibă cu apă şi ea este nevoită să le dea jos. Când ajunge sus, ea rămâne numai în cămaşă, o surprinde frigul şi îngheţul şi în final baba Dochia şi oile ei se transformă în stane de piatră.
Potrivit tradiţiei populare, începând cu 1 şi până pe 9 martie se alege o zi, sau o babă, care va anticipa starea de spirit, norocul si predispoziţia fiecăruia, până la „babele” de anul următor. „Baba” a ajuns să se stabilească de fiecare în parte, după bunul plac, fiind aleasă, de cele mai multe ori la întâmplare. Alţii însă, continuă sa o stabilească în funcţie de ziua de naştere.
Frumoasă şi însorită, sau dimpotrivă, ploioasă şi înnorată, această zi este determinantă pentru cei care îşi aleg Baba şi se spune că îi va reprezenta tot anul. Aşadar, fie vor avea noroc cu carul, fie vor avea parte de încercări primejdioase.
Zilele Babelor diferă ca număr de la o zonă la altă. De exemplu, în Muntenia sunt 12 babe, iar în Maramureş, se obişnuieşte “bătutul uşilor”, pentru a goni iarna din casă.