Violoncelistul Răzvan Suma şi pianistul Horia Mihail în turneu naţional
Publicat de Cosmin Meca, 5 noiembrie 2016, 14:00 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:23
Între 7 şi 18 noiembrie, violoncelistul Răzvan Suma revine în turneu pe scenele din România, alături de pianistul Horia Mihail, într-o călătorie muzicală în 7 oraşe din România, la 10 ani de la primul turneu naţional.
În 2006, Răzvan Suma intra în povestea turneelor naţionale alături de doi colegi şi prieteni muzicieni, tot cu un program Schumann, fiecare urmându-şi de atunci propriul drum şi multiplicând idea pornită împreună.
Parafrazând titlul unui film celebru, violoncelistul Răzvan Suma a străbătut ţara începând din 2012 alături de diferiţi muzicieni în turneele Vă place Bach?, Vă place Brahms?, Vă place Tango?, ajungând în 2016 să caute împreună cu publicul său şi cu pianistul Horia Mihail răspunsul la întrebarea, cu răspuns cunoscut, desigur, Vă place Schu…?.
Violoncelistul Răzvan Suma: Ce consider eu a fi important acum este că fără acel nou început al conceptului de turneu, pentru România, care s-a petrecut acum 10 ani, din punct de vedere profesional lucrurile ar fi stat cu totul altfel pentru mine. Turneul este cel care, prin repetarea aceluiaşi program în diferite contexte, te aduce la limita superioară de interpretare şi gândire. Turneul este cel care te face să îţi descoperi noi limite de control psihologic, de comportament şi mai ales să te descoperi în momente critice, cu bune şi cu rele. Turneele şi ciclicitatea lor creează publicul tău ca artist, iar împreună creştem şi ne bucurăm de muzică. În 2006 am pornit la un drum alături de Romanian Piano Trio, iar reîntâlnirea cu Horia Mihail pentru a sărbători un deceniu de când am început fiecare dintre noi aceste turnee este, cred, semnificativă.
Programul de recitaluri din acest turneu susţinut de Răzva Suma şi Horia Mihail cuprinde F. Schubert: Sonata Arppeggione în la minor, D 821, R. Schumann: Adagio şi Allegro în la bemol major, op. 70, Fantasiestücke, op. 73 şi Cinci piese în stil popular, op.102.
Itinerar:
-7 noiembrie, ora 19:00 – Deva, Teatrul de Artă.
-8 noiembrie, ora 19:00 – Alba Iulia, Casa de cultură.
-9 noiembrie, ora 19:00 – Craiova, Filarmonica Oltenia.
-11 noiembrie, ora 19:00 – Timişoara, Sala Capitol.
-13 noiembrie, ora 19:00 – Iaşi, Aula BCU.
-16 noiembrie, ora 19:00 – Bucureşti, Sala Radio.
-18 noiembrie, ora 19:00 – Piteşti, Centrul multifuncţional.