Vizita medicală anuală va fi obligatorie pentru orice român cu varsta de peste 40 de ani!
Publicat de Cosmin Meca, 16 mai 2014, 09:24
Vizita medicală anuală va fi obligatorie pentru orice român cu varsta de peste 40 de ani! Obligativitatea apare în pachetul de servicii medicale de bază aprobat de Guvern, care va intra în vigoare la 1 iunie.
Pachetul de servicii medicale de bază aduce ca noutate prevenţia. El include consultaţii de monitorizare pentru boli cardiovasculare, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronşic, boală cronică respiratorie obstructivă şi boala cronică de rinichi. Totodată, a fost revizuită lista procedurilor diagnostice şi terapeutice, astfel încât pacientul să beneficieze de o serie de investigaţii suplimentare pentru care nu va mai fi necesară internarea în spital. Tot în pachetul de servicii de bază se regăsesc, la capitolul serviciilor stomatologice, consultaţii, servicii profilactice şi diverse tratamente, inclusiv serviciile de medicină dentară de urgenţă. Nu se mai regăsesc în pachetul de bază serviciile de homeopatie şi fitoterapie, pentru care trebuie încheiate asigurări private.
La 1 iunie intra in vigoare un nou contract cadru si un nou pachet de servicii medicale de baza. Conform acestora 3oo de boli au fost scoase de pe lista afectiunilor care impuneau internarea bolnavului. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate considera ca centrul de greutate al asistentei medicale trebuie mutat din spital in ambulatoriu. Presedintele Casei de Asigurari, Radu Tibichi spune ca medicul de familie va fi cel ce stabileste cum gestioneaza fiecare caz in parte. Vor ramane cateva boli cronice cu incidenta mare care vor fi monitorizate de medicul de familie cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala sau astmul bronsic. Dupa punerea in functiune a dosarului electronic medicii vor putea accesa datele pacientilor si vor decide daca pot fi tratati in ambulatoriu sau trebuie neaparat internati in spital.
Pe de alta parte, presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae este de parere ca reducerea numarului spitalizarilor si aglomerarea medicilor de familie nu reprezinta beneficii pentru pacient. El considera ca mai putini bolnavi internati inseamna o economie nesemnificativa- personalul ramane acelasi iar utilitatile se platesc la fel. Mancarea, prosopul si pijamaua pe care o dai pacientului reprezinta o cheltuiala neinsemnata, apreciaza Astarastoae. Mai mult cu banii cheltuiti pe carduri de asigurari si pe dosarul electronic s-ar fi putut construi un spital regional, mai spune sursa citata. Astarastoae este de parere ca asa zisa reforma in sanatate nu rezolva nici o problema si ca in realitate nu este vorba decat despre peticeli, retusari care nu duc nici la cresterea calitatii actului medical nici a gradului de satisfactie a pacientilor.
Si reprezentantul medicilor de familie, Rodica Tanasescu se intreaba daca datele medicale ale populatiei trebuie sa fie in mana casei de asigurari sau daca nu cumva totul reprezinta doar multa munca suplimentara pentru medici.