Ascultă Radio România Oltenia - Craiova Live

Vremea in decembrie: precipitatii mixte si ninsori!

Radio România Oltenia

Publicat de Cosmin Meca, 7 decembrie 2015, 14:35

Următoarele două săptămâni se vor afla sub un regim termic normal pentru această perioadă, cu temperaturi maxime încadrate între 5 și 9 grade Celsius, în timp ce precipitațiile, în general mixte, dar și sub formă de ploaie, își vor face apariția după jumătatea acestei luni, iar la munte va ninge, se arată în prognoza Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, valabilă pentru perioada 7 – 20 decembrie 2015.

În Banat, în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, se vor înregistra temperaturi maxime, în medie regională, de 5 — 9 grade, valori ce caracterizează o vreme ușor mai caldă decât normal pentru luna decembrie. Temperaturi diurne mai coborâte, dar în limitele climatologic specifice, vor fi posibile în perioada 11—13 decembrie, dar și spre sfârșitul celor două săptămâni de referință, când sunt estimate valori de 3 — 5 grade, mediat pe regiune. Mediile minimelor vor fi, în general, ușor peste pragul de îngheț, zero la 3 grade, cu excepția intervalului 12 — 16 decembrie când vor predomina valorile negative, de altfel normale pentru data calendaristică. În jurul datei de 9 decembrie vor fi ploi slabe, locale, iar probabilitatea de apariție a precipitațiilor va crește din nou după data de 16 decembrie.

În Crișana, regimul termic diurn va fi caracterizat în cea mai mare parte a intervalului de prognoză de valori mai ridicate decât cele climatologic specifice perioadei, cu medii regionale ale maximelor de 5 — 8 grade. Temperaturi mai coborâte, dar apropiate de mediile multianuale, vor fi posibile în perioada 11 — 13 decembrie, dar și spre sfârșitul celor două săptămâni de referință, când sunt estimate valori mediate între două și 5 grade. În privința minimelor nocturne, sunt de așteptat valori în general ușor peste pragul de îngheț, zero la 3 grade, mai puțin în intervalul 12 — 15 decembrie, când vor predomina temperaturile negative. În jurul datei de 9 decembrie vor fi ploi slabe, locale, apoi probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi în creștere după data de 16 decembrie.

În Transilvania, în mare parte a intervalului de prognoză, temperaturile maxime se vor menține ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă din an, cu valori medii de 3 — 6 grade. Temperaturi diurne ușor mai coborâte, dar în limitele climatologic specifice, vor fi posibile spre sfârșitul celor două săptămâni de referință. Minimele termice vor fi ușor negative și se vor încadra, în medie regională, între—3 și zero grade, cu valori posibil mai scăzute, dar apropiate de norma pentru a doua decadă a lunii în curs, în perioada 12 — 16 decembrie. În intervalul 9 — 10 decembrie, local se vor semnala precipitații mixte, slabe, apoi probabilitatea de apariție a precipitațiilor va crește din nou începând din 16 decembrie.

În Maramureș, în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, se vor înregistra medii regionale ale maximelor termice de 4 — 7 grade, valori ce caracterizează o vreme ușor mai caldă decât normal pentru luna decembrie. Temperaturi diurne mai coborâte vor fi posibile în perioada 11 — 13 decembrie, dar și în a doua săptămână, când sunt estimate valori între două și 4 grade, mediat pe regiune. Mediile minimelor vor fi în general în jurul a zero grade, cu excepția intervalului 12-16 decembrie când vor predomina valorile negative, între—4 și minus două grade, de altfel normale pentru data calendaristică. În intervalul 9 — 10 decembrie vor fi precipitații slabe, predominant ploi, iar probabilitatea de apariție a precipitațiilor va crește din nou după data de 15 decembrie.

În Moldova, la începutul intervalului de referință, regimul termic va fi caracterizat de valori peste cele climatologic specifice în luna decembrie, fiind de așteptat, în medie pe regiune, maxime de 5 — 9 grade și minime în jurul a zero grade. După data de 14 decembrie se estimează o răcire a vremii ce va determina înregistrarea unor temperaturi maxime apropiate de cele normale, respectiv două și 5 grade, în timp ce minimele nocturne se vor menține mai ridicate decât mediile multianuale caracteristice.
În jurul datei de 10 decembrie local vor fi ploi sau lapoviță, neînsemnate cantitativ, iar probabilitatea pentru precipitații va crește după data de 17 decembrie.

În Dobrogea, intervalul celor două săptămâni va fi caracterizat de valori termice peste cele specifice în luna decembrie. Astfel, ziua vor fi în medie 5 la 9 grade, iar noaptea valori ușor pozitive, în marea lor majoritate de până la 3 grade. La sfârșitul perioadei de referință va fi posibilă o răcire a vremii care să determine un regim termic mai apropiat de cel normal al perioadei. În jurul datei de 10 decembrie vor fi posibile ploi slabe, apoi probabilitatea pentru precipitații va crește după data de 16 decembrie.

În Muntenia, intervalul de prognoză va fi caracterizat de valori termice peste cele specifice în luna decembrie. Astfel, ziua vor fi în medie 4 la 9 grade, iar noaptea valori ușor pozitive (între 0 și 3 grade) la început, apoi preponderent negative, cu până la—4 grade, mediat pe regiune. La sfârșitul celor două săptămâni, va fi posibilă o răcire a vremii care să determine un regim termic mai apropiat de cel normal al perioadei. În jurul datei de 10 decembrie vor fi posibile ploi neînsemnate cantitativ și burnițe, iar probabilitatea de apariție a precipitațiilor va crește după data de 17 decembrie.

În Oltenia, vremea va fi în general caldă pentru această perioadă. Astfel, ziua vor fi în medie 6 la 9 grade (valori chiar mai ridicate în primele două zile), iar noaptea se vor înregistra temperaturi ușor pozitive (0 — 3 grade) la început, apoi sub pragul de îngheț, cu—3…-1 grad, mediat pe regiune. La sfârșitul celor două săptămâni, este estimată o răcire a vremii care să determine un regim termic mai apropiat de cel normal al perioadei. Probabilitatea pentru precipitații va crește după data de 17 decembrie.

La munte, în cea mai mare parte a intervalului, dar cu precădere în primele zile, valorile termice se vor situa peste norma termică a perioadei, cu maxime diurne în general pozitive, în medie de 0 — 5 grade și minime de—5…-2 grade. Temperaturi mai scăzute sunt estimate în jurul datei de 10 decembrie și posibil la sfârșitul celor două săptămâni. În perioada 9 — 10 decembrie vor fi precipitații slabe, sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare, iar probabilitatea pentru precipitații va crește din nou după data de 16 decembrie.

Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Parlamentare 2024/ Prezența la vot – ora 10.00
National vineri, 17 ianuarie 2025, 11:21

Vor fi reguli noi în campania electorală pentru alegerile prezidențiale

Vor fi reguli noi în campania electorală pentru alegerile...

Vor fi reguli noi în campania electorală pentru alegerile prezidențiale
Protest al sindicatelor din apărare și ordine publică împotriva ordonanței „Trenuleț”
National vineri, 17 ianuarie 2025, 09:57

Protest al sindicatelor din apărare și ordine publică împotriva ordonanței „Trenuleț”

Protest al sindicatelor din apărare și ordine publică împotriva ordonanței „Trenuleț”...

Protest al sindicatelor din apărare și ordine publică împotriva ordonanței „Trenuleț”
Rușii au lansat un nou atac lângă România. A fost emis mesaj RO-ALERT în Tulcea
National vineri, 17 ianuarie 2025, 08:27

Rușii au lansat un nou atac lângă România. A fost emis mesaj RO-ALERT în Tulcea

Rușii au lansat un nou atac lângă România. A fost emis mesaj RO-ALERT în...

Rușii au lansat un nou atac lângă România. A fost emis mesaj RO-ALERT în Tulcea
Dosarul Mineriadei/ Încă doi foști oficiali inculpați
National joi, 16 ianuarie 2025, 14:48

Dosarul Mineriadei/ Încă doi foști oficiali inculpați

Foștii comandanți militari Vasile Dobrinoiu și Peter Petre – inculpați în dosarul Mineriadei din...

Dosarul Mineriadei/ Încă doi foști oficiali inculpați
National joi, 16 ianuarie 2025, 14:28

România este invitat special la Târgul Internațional de Carte de la Cairo

Târgul Internațional de Carte de la Cairo este cel mai mare eveniment de profil din Orientul Mijlociu și...

România este invitat special la Târgul Internațional de Carte de la Cairo
National joi, 16 ianuarie 2025, 10:37

Concert folcloric aniversar: Emilia Drăgotoiu-Nanu – 30 de ani de carieră artistică

Concert folcloric aniversar: Emilia Drăgotoiu-Nanu – 30 de ani de carieră...

Concert folcloric aniversar: Emilia Drăgotoiu-Nanu – 30 de ani de carieră artistică
National joi, 16 ianuarie 2025, 08:33

Cea mai rece noapte din sezon

Cea mai rece noapte din...

Cea mai rece noapte din sezon
National joi, 16 ianuarie 2025, 08:24

Data alegerilor prezidențiale, stabilită joi prin hotărâre de guvern. Calendarul alegerilor

Data alegerilor prezidențiale, stabilită joi prin hotărâre de guvern. Calendarul...

Data alegerilor prezidențiale, stabilită joi prin hotărâre de guvern. Calendarul alegerilor