Vremea in Oltenia
Publicat de Cosmin Meca, 6 mai 2015, 10:13
Ca o caracterizare generală: Vremea va fi apropiată de normalul termic și ușor instabilă. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta.
Distingem 2 intervale de prognoză:
Primul interval 7 – 10 mai 2015 (de joi până duminică, prognoza oficială a CMR Oltenia).
Vremea va normală termic și instabilă în prima zi, apoi instabilitatea va diminua. Cerul va fi temporar noros joi când va ploua pe arii relativ extinse. Ploile vor avea și caracter de aversă și izolat se poate semnala grindină. Vineri, sâmbătă și duminică cerul va fi variabil. Pentru aceste ultime trei zile izolat după-amiază și mai ales la deal și la munte se vor semnala verse de ploaie și descărcări electrice. Vântul va sufla slab până la moderat. Temp. Max: 17…26 de grade. Temp. min. 7…14 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilelor de joi până sâmbătă (21… 26 de grade), iar duminică temperatura aerului va scădea (17-23 grade), iar cele mai scăzute în dimineaţa de sâmbătă (7…12 grade).
Al doilea interval 11 – 14 mai 2015 (de luni până joi estimare realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)
Vremea va fi apropiată de normalul termic al acestei perioade. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta. Cerul va fi variabil cu unele înnorări tempoare luni când local vor cădea averse dee ploaie și se vor semnla descărcări electrice. Pentru zilele de marți, miercuri și joi izolat după-amiză, mai ales la deal și la munte vor fi averse de ploaie și descărcări electrice. Vântul va sufla slab până la. Temp. Max: 17…23 grade. Temp. min. 8…14 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilelor de miercuri și joi (18…+23 grade), iar valorile cele mai scăzute în dimneața de miercuri 13 mai (8…13 grade).
Prognoza agrometerologică pentru Oltenia
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 14…26°C, abaterile termice pozitive fiind de 3…10°C, în prima zi apoi vor reveni la valori apropiate de normal..
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 15…23°C, limite favorabile efectuării însămânţărilor de primăvară, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) la culturile înfiinţate până în prezent.
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim, în Oltenia. În cultura de porumb, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor se vor desfășura în general normal, în majoritatea zonelor agricole. Starea de vegetaţie a speciilor de toamnă înfiinţate în perioada optimă se va prezenta în continuare bună şi medie, iar în semănăturile tardive, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă.
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) îşi vor definitiva formarea frunzei a treia (100%), aflându-se predominant în fazele de înfrăţire şi alungire a paiului (10- 100%). Cultura de rapiţă va parcurge înfrunzirea (11-16 frunze), alungirea tulpinii (40-100%), apariția inflorescențelor și înflorirea (10-100%). În toate plantațiile, sâmburoasele se vor afla la creşterea frunzelor/lăstarilor/fructelor, iar seminţoasele vor parcurge fazele de dezmugurire, înflorire, precum și începutul legării rodului la măr. Vița de vie va parcurge predominant înmugurirea, dezmugurirea și înfrunzirea, la nivelul întregii regiuni. Sfecla de zahăr va înregistra germinarea şi răsărirea (10-100%), precum şi apariţia primei perechi de frunze (10-30%), iar la cartof se vor semnala încolțirea/răsărirea, definitivându-se lucrările de plantat. În funcție de data semănatului, floarea-soarelui și porumbul își vor continua fazele de germinare şi răsărire (10-100%), precum şi apariţia primelor frunze (10-20%). În zilele fără precipitați, condiţiile agrometeorologice vor fi în general favorabile desfăşurării lucrările agricole specifice (semănat, plantat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi).
RECOMANDARI DE SPECIALITATE:
-Urgentarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr);
-Fertilizarea fazială a semănăturilor de toamnă cu îngrăşăminte minerale şi foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK);
-Combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă şi aplicarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole;
-Continuarea verificării şi controlul semănăturilor de primăvară în vederea determinării capacităţii de germinare.