Vremea in Oltenia
Publicat de Cosmin Meca, 27 mai 2015, 09:00
Ca o caracterizare generală: Vremea va fi caldă și în general frumoasă. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta.
Distingem 2 intervale de prognoză:
Primul interval 28 – 31 mai 2015 (de joi până duminică, prognoza oficială a CMR Oltenia)
Vremea se va încălzi și va fi în general frumoasă. Cerul va fi variabil. Joi și duminică după-amiaza, izolat, vor cădea averse însoțite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului va crește de la o zi la alta. Temp. Max: 18…29 de grade. Temp. min. 10…17 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de duminică (24… 29 de grade), iar cele mai scăzute în dimineţile de joi și vineri (7…12 grade).
Al doilea interval 1– 4 iunie 2015 (de luni până joi estimare realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)
Vremea va fi apropiată de normalul termic al acestei perioade și schimbătoare. Temperatura aerului va fluctua de la o zi la alta. Cerul va fi variabil. Luni, izolat, vor cădea averse și se vor semnla descărcări electrice. Miercuri ploile vor fi locale. Joi pe arii relativ extinse, vor fi averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab până la moderat cu unele intensificări în timpul ploilor. Temp. Max: 24…30 de grade. Temp. min. 11…17 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilei de luni (25…+30 de grade), iar valorile cele mai scăzute în dimneața de joi 4 iunie (11…16 grade).
Prognoza agrometerologică pentru Oltenia
În prima parte a perioadei va predomina o vreme în general mai rece decât în mod normal, după care, se va produce o încălzire treptată în evoluţia regimului termic. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 12…18°C în primele zile ale intervalului, abaterile termice negative fiind de 1…4°C şi 17…21°C spre sfârşitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va încadra între 17…23°C, optimă desfășurării proceselor de vegetație la culturile de câmp înființate până în prezent.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, în cea mai mare parte a Olteniei. În sud-estul Olteniei, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată. Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-50 cm, în cultura de porumb, se va situa în limite satisfăcătoare, pe suprafeţe extinse din Oltenia. Seceta pedologică moderată, se va semnala izolat în sud-vestul Olteniei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de câmp şi pomiviticole vor evolua în condiţii normale pe aproape întreg teritoriul agricol al Olteniei, procesele vegetative fiind intensificate în special pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. În funcție de data semănatului, orzul și grâul de toamnă își vor continua fazele de alungire a paiului (40-100%), înspicare (10-100%) și înflorire (10-50%). Cultura de rapiță se va afla predominant la înflorire (50-100%), formarea silicvelor și a boabelor în silicve (10-100%). Floarea-soarelui și porumbul vor parcurge răsărirea (30-100%), apariția frunzei a 3-a (10-100%) și înfrunzirea (5-10 frunze). În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va înregistra răsărirea (30-100%), precum şi dezvoltarea primei perechi de frunze (4-7 frunze), iar la cartof predominante vor fi fazele de încolţire şi răsărire (30-100%) şi formarea lăstarilor laterali (10-50%). Speciile pomicole își vor continua creşterea lăstarilor/frunzelor/rodului, iar la soiurile timpurii de cireş se va putea înregistra coacerea fructelor și local începutul recoltării. În majoritatea podgoriilor, viţa de vie se va afla la înfrunzire, creșterea lăstarilor și înflorire. În general, lucrările agricole de sezon (semănat, plantat, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, praşile mecanice/manuale, etc) se vor efectua în bune condiţii, exceptând zilele cu precipitaţii.
RECOMANDARI DE SPECIALITATE
-Lucrări de combatere a buruienilor, bolilor şi a dăunătorilor în culturile de câmp;
-Fertilizarea fazială la speciile de toamnă;
– Efectuarea lucrărilor agrotehnice de întreţinere a culturilor de primăvară (praşile mecanice şi manuale, erbicidări, ferteilizări, tratamente cu insecto-fungicide);
-Aplicarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole.