Ascultă Radio România Oltenia - Craiova Live

Wallor, portofelul antifurt, ideea unui român care a atras investitori din SUA și Arabia Saudită

Radio România Oltenia

Publicat de Cosmin Meca, 29 mai 2017, 13:26

Anul trecut, Viorel Crețu, un antreprenor român, se trezea pus în situația de a alerga de la o autoritate la alta în Spania, după ce soției sale i se furase portofelul cu tot cu bani și acte. S-a gândit atunci ce bine ar fi dacă portofelul l-ar putea anunța atunci când este furat sau pierdut, realizând că tehnologia pentru acest lucru deja există.

Masterand al unei școli de afaceri în Spania și interesat de Internet of Things, o tehnologie care deja începe să modeleze interacțiunea dintre persoane și lucruri, Viorel Crețu a mers cu gândul mai departe.

În epoca cardurilor contactless, a ți se fura banii de pe card fără ca cineva să aibă un contact fizic cu obiectul a devenit o amenințare reală. Numai în SUA, în prima jumătate a anului trecut, infractori specializați în skimming au reușit să fure peste 4,2 milioane de dolari de pe cardurile contactless.

Cu ideea de a realiza un portofel care prin materialul din care este realizat să împiedice furtul de pe cardurile contactless și care să poată anunța posesorul atunci când a fost furat sau pierdut, Viorel Crețu a început să prospecteze piața producătorilor din China.

Ajunsese deja acolo printr-un schimb de experiență cu Universitatea Fudan din Shanghai. Așa s-a născut ideea start-up-ului Wallor, o idee de afaceri popularizată pe site-ul de strângere de fonduri Kickstarter care a atras imediat investitori.

”După prima călătorie în Shanghai, am programat încă trei în iulie, septembrie și decembrie. În iulie am fost să analizez tehnologia și să investighez tipurile de piele. În septembrie am fost să stabilesc contactele cu producătorii de portofele și să realizez primele mostre. Din decembrie până în martie, am fost să negociez contractele și să testez companiile colaboratoare. A fost o experiență foarte interesantă pentru că trebuie studiate toate companiile înainte de a lua o decizie. Negocierile au fost cu atât mai interesante cu cât ei nu vorbesc engleza”, a povestit Viorel Crețu pentru Vocea.biz.

Investitori din SUA și Arabia Saudită

Până să înceapă prospectarea pieței, Viorel Crețu și-a prezentat ideea pe Kickstarter.

”La momentul în care am lansat campania pe Kickstarter nu eram foarte pregătiți pentru lansare pe piață. Ideea principală a campaniei a fost să vedem dacă exista interes pe piață pentru un astfel de produs. Deși inițial am studiat toată competiția, cumpărând portofele de la șase competitori direcți și comparând calitate, stil, tehnologie, am dorit să vedem dacă o nouă idee poate atinge măcar suma initială de 15.000 de dolari și să putem obține un feedback care ne poate îndruma pe partea de design de produs”, spune Viorel Crețu.

”Nu am avut ajutor în afară de designerul nostru și un content manager care ne-a ajutat cu partea de marketing. În rest, totul a fost realizat prin contacte directe cu utilizatorii. Interesant este
că doar 20% din persoanele care au cumpărat produsul prin kickstarter au venit din cunoștintele personale. Restul a venit prin strategiile de marketing făcute. Feedbackul obținut a fost foarte util, mai ales pe partea de branding”, spune antreprenorul.

Campania de strângere de fonduri pe kickstarter a strâns 22.000 de dolari. Repede, însă, au venit și investitorii cu 60.000 de dolari suplimentari.

”Momentan avem un investitor din Statele Unite și o echipă din Arabia Saudită. Am fost invitați să aplicăm la programul Lanzadera din Spania (un accelerator de startup-uri) unde vom primi 200.000 de euro începând din septembrie. Faptul ca firma a fost organizată pentru extindere rapidă și ajutorul lor ne vor poziționa strategic la nivel internațional și ne va ajuta mai bine să ne atingem țintele”.

Compania Wallor și-a propus să atingă 40.000 de clienți anul acesta și să încheie parteneriate cu 500 de retaileri din întreaga lume.

Formată din opt persoane, Wallor se promovează în Spania, SUA, China și vizează și Arabia Saudită.

Portofelul, o combinație de produs de lux cu tehnologie înaltă costă 99 de dolari și va fi dispobibil din luna iunie.

De ce e Wallor un portofel inteligent

Materialul din care este realizat portofelul oferă protecție împotriva încercărilor de furt de informație prin frecvență radio, la care cardurile contactless pot fi vulnerabile.

Portofelul vine dotat și cu chipuri Bluetooth și GPS prin care se poate ține evidența portofelului în cazul în care este pierdut sau furat cu ajutorul telefonului mobil.

”În 99% din timp, conexiunea dintre portofel și telefon se va face prin partea de bluetooth. Asta înseamna urmatoarele cazuri: portofel uitat pe masă – notificare pe telefon; portofel furat din buzunar – notificare pe telefon”, spune Viorel Crețu.

Aplicația recunoaște zonele familiare (casa, o cameră de hotel, unde portofelul nu va notifica utilizatorul). De asemenea, dacă este furat, portofelul își activează radarul, permițând posesorului să urmărească prin GPS locul în care se află.

”Dacă portofelul a fost pierdut și conexiunea Bluetooth nu s-a putut realiza, pe hartă va apărea ultima locație a portofelului. Totodată, va exista un buton care odată apăsat, va identifica locația reală a portofelului, urmând ca odată la fiecare oră portofelul să trimită un semnal către server care va identifica locația actuală”, spune Viorel Crețu.

”Odata ce utilizatorul se apropie la mai puțin de 100 de metri, telefonul va trece din GPS în modulul de bluetooth. Calculele noastre ne-au ajutat să realizăm cp în 99% din cazuri portofelul va fi în apropierea telefonului. Drept urmare, costurile pentru planul de date sunt de numai 4 dolari pe lună în loc de 10-15 cât oferă celelalte dispozitive de pe piață”, spune antreprenorul.

Ce piețe și ce clienți țintește Wallor

Viorel Crețu spune că există deja comenzi pentru 12.000 de portofele care să conțină elementele tehnologice.

”În momentul de față avem un parteneriat încheiat cu o firmă din Arabia Saudita care a oferit o pre-comanda de 2.000 de piese, plus negocieri cu firme telecom din Romania și Spania pentru încă 10.000 de unități. Totul va fi finalizat odată cu lansarea produselor în luna iunie. Până atunci, toate produsele de pe site care nu includ partea tehnologică sunt gata de livrare”, spune Viorel Crețu.

Antreprenorul spune că din actualele teste de piață, bărbații tineri sunt cei mai interesați de produs.

”În general am obținut reacții foarte bune în categoria 25-45 de ani. Momentan piața pe care am testat produsul a fost concentrată pe vorbitorii de limba engleză, dar am obținut reacții foarte bune atât din Romania, cât și din Spania și zona Orientului Mijlociu”.

Planuri de extindere către noi tipuri de produse

Viorel Crețu spune că Wallor nu vrea să comercializeze doar portofele, având deja în curs de fabricare noi tipuri de produse.

”Avem o linie de 20 de produse cu o combinație între partea de tehnologie și modă. Partea de design a fost făcută de mine bazat pe concluziile de după studiul competiției și pe investigațiile la fața locului. Firma noastra nu este o firmă care dorește să fie identificată numai cu portofelul ca produs. Vrem să realizam o companie care să ofere o experiență unică atât pe partea de calitate, dar mai ales pe partea de experiență a utilizatorilor și răspunsuri la cerințe”, spune Viorel Crețu.

sursa: vocea.biz

ISU Gorj -recomandări de sărbători
Fapt divers sâmbătă, 14 decembrie 2024, 10:47

ISU Gorj -recomandări de sărbători

Recomandări ISU...

ISU Gorj -recomandări de sărbători
Noi speranțe pentru viața extraterestră! Ce a găsit o misiune NASA pe planeta pitică Ceres?
Fapt divers vineri, 13 decembrie 2024, 10:53

Noi speranțe pentru viața extraterestră! Ce a găsit o misiune NASA pe planeta pitică Ceres?

Noi speranțe pentru viața extraterestră! Ce a găsit o misiune NASA pe planeta pitică...

Noi speranțe pentru viața extraterestră! Ce a găsit o misiune NASA pe planeta pitică Ceres?
Ce au căutat românii pe Google în 2024. Topul celor mai populare subiecte din țara noastră
Fapt divers miercuri, 11 decembrie 2024, 08:43

Ce au căutat românii pe Google în 2024. Topul celor mai populare subiecte din țara noastră

Ce au căutat românii pe Google în 2024. Topul celor mai populare subiecte din țara...

Ce au căutat românii pe Google în 2024. Topul celor mai populare subiecte din țara noastră
Cele două vârste la care oamenii trec printr-o „explozie de îmbătrânire”
Fapt divers luni, 2 decembrie 2024, 10:27

Cele două vârste la care oamenii trec printr-o „explozie de îmbătrânire”

Cele două vârste la care oamenii trec printr-o „explozie de...

Cele două vârste la care oamenii trec printr-o „explozie de îmbătrânire”
Fapt divers miercuri, 27 noiembrie 2024, 09:13

Oamenii de știință din California descoperă accidental un vis nuclear în zăpada arctică

Oamenii de știință din California descoperă accidental un vis nuclear în zăpada...

Oamenii de știință din California descoperă accidental un vis nuclear în zăpada arctică
Fapt divers joi, 21 noiembrie 2024, 10:48

Copiii neanderthalieni ar fi putut colecta fosile, asemenea copiilor moderni care colecționează abțibilduri

Copiii neanderthalieni ar fi putut colecta fosile, asemenea copiilor moderni care colecționează...

Copiii neanderthalieni ar fi putut colecta fosile, asemenea copiilor moderni care colecționează abțibilduri
Fapt divers marți, 19 noiembrie 2024, 11:32

World of Warcraft, unul dintre cele mai iubite jocuri video din lume, a împlinit 20 de ani

Lansat în noiembrie 2004, World of Warcraft este încă un reper în industria jocurilor, fiind unul dintre cele mai iubite jocuri de pe piață...

World of Warcraft, unul dintre cele mai iubite jocuri video din lume, a împlinit 20 de ani
Fapt divers marți, 19 noiembrie 2024, 10:43

Prima extincție cunoscută a unei specii de pasăre din Europa continentală, Africa de Nord și Asia de Vest, declarată oficial

Prima extincție cunoscută a unei specii de pasăre din Europa continentală, Africa de Nord și Asia de Vest, declarată...

Prima extincție cunoscută a unei specii de pasăre din Europa continentală, Africa de Nord și Asia de Vest, declarată oficial