Ziua Europei în România
Publicat de Cosmin Meca, 8 mai 2015, 08:07
Pe 9 Mai, de Ziua Europei, bucureştenii sunt invitaţi să participe la ONGFest, în parcul Herăstrău, şi la celebrarea Anului European al Dezvoltării pe ritmuri africane; să facă un „turneu european”, în Cişmigiu, la Piaţa Statelor Membre sau, cu preţul unei cartele de metrou, în data de 8 mai, vizitând cele 16 staţii de metrou ce găzduiesc evenimentele reunite sub denumirea „Metrou Europa”; şi, nu în ultimul rând, cinefilii vor putea viziona peste 50 de producţii cinematografice recente din 25 de ţări europene în cadrul Festivalului de Film European.
În ceea ce priveşte evenimentele ce marchează Ziua Europei în ţară, locuitorii din Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Hunedoara vor avea parte de ediţii locale ale Festivalului de Film European, iar centrele de informare din reţeaua Europe Direct vor organiza evenimente precum concerte (Bacău, Slatina), concursuri de cultură generală (Buzău) sau de desene şi colaje (Râmnicu Vâlcea, Bacău), competiţii sportive (Alba Iulia, Ploieşti) sau degustări de produse tradiţionale (Sfântu Gheorghe).
La data de 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi. La Paris, în acea zi, ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte patru state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, făcând astfel imposibil un nou razboi între aceste state. În 1985, liderii Comunităţii Europene, întruniţi în cadrul summitului de la Milano, au decis ca data de 9 mai să fie sărbătorită drept Ziua Europei.
Sursa: Comisia Europeană, Direcția Generală de Comunicare, Reprezentanța în România