Ziua împotriva Homofobiei și Transfobiei
Publicat de Cosmin Meca, 17 mai 2015, 09:00
Puține minorități au fost atât de discriminate precum homosexualii și lesbienele. Însă progrese majore există, oamenii de această orientare sexuală ieșind din umbră. Privind în afară, s-ar putea crede că problema e rezolvată. Mass-media este receptivă, oameni celebri recunosc că fac parte din această minoritate, iar programele de televiziune prezintă astfel de personaje ca fiind parte din viața de zi cu zi. Totuși, realitatea este cu totul alta. Multe persoane nu pot trăi așa cum doresc, dacă își asumă această identitate întâmpină dificultăți sau își ascund adevărata identitate, jucând un rol, pentru a se simți în siguranță.
În ciuda acestor aspecte, Ziua Internațională împotriva Homofobiei nu dorește să se axeze pe o filosofie de victimizare. Această zi poate fi văzută ca o bună oportunitate de a pune accentual pe aspectele pozitive ale homosexualității și de a sărbători contribuția persoanelor cu această orientare sexual în societate.
Cel mai recent raport oferit de ILGA (Asociația Internațională pentru Drepturile Lebienelor, Homosexualilor, Bisexualilor și Transexualilor) în 2009 confirmă faptul că nu mai puțin de 80 de țări din întreaga lume consideră încă homosexualitatea ilegală și in 7 dintre ele, persoanele de aceasta orientare sunt pasibile de pedeapsa capitală. În aproape toate țările există legi transfobice care limitează libertatea unei persoane de a nu se conforma social cu sexul cu care s-a născut.
În Canada, comunitatea homosexualilor și lesbienelor a fost acceptată legal prin aderarea la Carta Drepturilor Omului. Totuși, acceptarea acesteia rămâne limitată la aspectul legal până când o acceptare socială completă a homosexualității are loc, iar homofobia este înlăturată. În efortul de a atinge acest tel, fundația Emergence a propus în 2003, împreună cu alți parteneri, sărbătorirea anuală a unei zile dedicate recunoașterii și acceptării în societate a homosexualității.
În 2009, campania s-a axat mai mult pe transfobie( violența împotriva transexualilor). A fost lansată o noua petiție, împreună cu alte organizații LGBT, și a fost susținută de peste 300 de ONG-uri din 75 de țări și de 3 laureați al premiului Nobel (Elfriede Jelinek, Barre-Sinoussi și Luc Montagnier). În ajunul evenimentului din 2009, Franța a fost prima țară din lume care a scos oficial problema transexualității din lista bolilor psihice.
În 2010, președintele brazilian a semnat un act ce instituie ziua de 17 mai ca Ziua Internațională împotriva Homofobiei și Transfobiei.
Ziua Internațională împotriva Homofobiei și Transfobiei a fost recunoscută oficial de Parlamentul European, Spania, Belgia, Marea Britanie, Mexic, Costa Rica, Olanda, Franța, Luxemburg și Brazilia. Este de asemenea recunoscută de numeroase administrații locale din lume, cum ar fi provincia Quebec sau orașul Buenos Aires. În țări precum Argentina, Bolivia, Australia, Croația există presiuni din partea societății civile asupra autorităților de a recunoaște această zi.