Ziua Internaţională a celor Eliberaţi din Lagărele de Concentrare Fasciste
Publicat de Cosmin Meca, 11 aprilie 2017, 07:00
Evenimentul constituie o invitație la meditare asupra a ceea ce a însemnat Holocaustul și asupra efectelor pe care le-au avut actele antisemite și xenofobe de la acea vreme asupra lumii întregi – șase milioane de evrei și un număr indefinit de reprezentanți ai altor minorități au fost exterminați în camerele de gazare și lagărele de concentrare, între anii 1933 și 1945.
La 11 aprilie 1945, Forţele Aliate au eliberat lagărul de la Buchenwald, considerat drept simbol al ororilor naziste. Potrivit cercetătorilor (citaţi de timpolis.ro), în acest lagăr au murit aproximative 56.000 de persoane, în principal evrei şi deţinuţi politici, dar şi prizonieri de război sovietici, ţigani şi homosexuali. Unii deţinuţi au fost torturaţi şi ucişi, alţii au murit de foame şi boli, alţii – din cauza virusurilor cu care au fost infectaţi în mod deliberat, în cadrul unor experimente medicale. Potrivit sursei citate, rapoartele întocmite de istorici, ulterior, au arătat că în momentul intrării americanilor în lagărul de la Buchenwald au fost găsiţi 21.000 de supravieţuitori.
În fiecare an, la 11 aprilie, este comemorată Ziua Internaţională a celor Eliberaţi din Lagărele de Concentrare Fasciste, ca un îndemn la meditaţie asupra a ceea ce a însemnat Holocaustul şi efectele actelor antisemite şi xenofobe de la acea vreme. Între anii 1933 şi 1945, şase milioane de evrei şi numeroşi reprezentanţi ai altor minorităţi au fost exterminaţi în camerele de gazare şi lagărele de concentrare.