Ziua Internațională a Copilului – o sărbătoare comunistă?
Publicat de Lica Simona, 1 iunie 2020, 07:30
”Ziua Copilului” a fost menţionată, pentru prima dată, la Geneva, la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor, în luna august a anului 1925, și a fost sărbătorită, pentru prima oară în lume, în octombrie 1953. Un an mai târziu, UNICEF recomanda ca fiecare stat să aibă o zi dedicată copilului.
Originea sărbătoririi copiilor din România, la 1 Iunie, trebuie căutată la… Moscova. Recomandarea Naţiunilor Unite, ca toţi copiii planetei să aibă o zi numai a lor, fusese pusă în aplicare de Uniunea Sovietică, încă din noiembrie 1949. În cadrul reuniunii Federaţiei Internaţionale a Femeilor Democrate, desfășurată în capitala URSS, s-a decis că trebuie îmbunătăţite condiţiile de viaţă ale tinerei generaţii, proclamându-se, totodată, 1 Iunie – Ziua Internaţională a Copilului.
Deciziile de la Moscova au fost rapid impuse în «statele satelit». Astfel, în şedinţa Secretariatului CC al Partidului Muncitoresc Român, din 22 martie 1950, la primul punct pe ordinea de zi, figura şi ”organizarea Zilei Internaţionale a Copilului”. Astfel, 1950 a fost primul an, când copiii români au fost sărbătoriţi la 1 Iunie.