Ziua Internațională a Mării Negre – 31 octombrie
Publicat de Cosmin Meca, 31 octombrie 2014, 09:15
Această zi a fost declarată – Ziua Internațională a Mării Negre – când cele șase țări riverane – Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina – au semnat Planul Strategic de Acțiune (PSA) pentru Marea Neagră, un document ce conține cel mai complet set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea zonei.
Marea Neagră este o mare intercontinentală, între Europa şi Asia, comunicand prin Stramtoarea Bosfor cu Marea Marmara si prin Stramtoarea Dardanele cu Marea Egee. cu o suprafaţă de 461.000 kmp şi o adâncime maximă de 2.211 m, care scaldă ţărmul României pe o lungime de 245 km. Fiind o mare tipic interioară, Marea Neagră depinde în mare măsură de propriul bazin de acumulare a apei, prin care curge o mulţime de fluvii, printre care Dunărea, Niprul, Nistrul, Don, Ciorohi, Cizil-Irmak.
In Marea Neagra sint inventariate speciile rare, periclitate sau vulnerabile. In prezent, exista 43 de specii de plante, 29 de specii de crustacei, cinci specii de pesti (ex. sturonii) si sase specii de mamifere (ex. delfinii).
In ultimele decade ale secolului XX, Marea Neagra a suferit deteriorari puternice ale conditiilor de mediu, datorate, in cea mai mare parte, eroziunii costiere, insuficientei tratari a apelor uzate, introducerii de specii exotice, pierderii de habitate si managementului neadecvat.
Adoptarea, in 1996, pe 31 octombrie, a Planului Strategic de Actiune pentru Marea Neagra, in cadrul Conferintei Interministeriale, a fost incununarea activitatii Programului de Mediu pentru Marea Neagra. Acest Plan Strategic recunoaste importanta participarii tuturor sectoarelor societatii la implementarea si aplicarea principiilor planului, precum si obtinerea dezvoltarii durabile in regiune.