Ziua Internaţională de Luptă împotriva Bolii Alzheimer
Publicat de Cosmin Meca, 21 septembrie 2017, 07:15
Ziua de 21 septembrie marchează Ziua Internaţională de Luptă împotriva Bolii Alzheimer.
Organizațiile naționale pentru combaterea acestei boli își concentrează permanent eforturile pentru creșterea gradului de informare a populației cu privire la maladia Alzheimer, cea mai comună formă de demență. Marcarea la nivel mondial a unei zile consacrate maladiei Alzheimer, a fost lansată de către Federația Internațională pentru Alzheimer (ADI), în 1994, cu sprijinul OMS.
În această zi sunt organizate conferințe, cursuri de informare, emisiuni radio și de televiziune, publicarea în reviste a diverselor materiale informative, concerte, întâlniri publice, acțiuni caritabile.
Această maladie neurodegenerativă, afectează celulele creierului și ale coloanei vertebrale, cauzează un proces de deteriorare progresivă a funcțiilor cognitive (atenția, percepția, memoria, etc.). Nu există până în prezent posibilitatea unei vindecări, fiind progresivă și ireversibilă. O persoană afectată de boala Alzheimer trăiește în medie 8-10 ani de la apariția primelor simptome, dacă nu intervin alte cauze intercurente de moarte.
Potrivit OMS și Federației Internaționale pentru Alzheimer, boala Alzheimer afectează 35,6 de milioane de persoane din întreaga lume, iar specialiștii estimează că până în 2030, numărul suferinzilor se va dubla, iar până în 2050 se va tripla. Raportul pune accentul pe modul de abordare al boli și pe informare pentru a conștientiza faptul că boala Alzheimer și alte forme de demență trebuie să devină o prioritate națională și internațională de sănătate publică. Astfel, este necesar ca toate țările să poată dezvolta sisteme adecvate de îngrijire pe termen lung pentru a putea asigura celor bolnavi o bună calitate a vieții. Ziua Internaţională de Luptă împotriva Bolii Alzheimer doreşte conştientizarea şi abordarea lipsită de prejudecăţi a problemelor generate de această boală.