Ziua Mondială a Broaștelor Țestoase
Publicat de Cosmin Meca, 23 mai 2016, 08:00
23 mai este Ziua Mondială a Broaștelor Țestoase, inițiată în anul 2000, când American Tortoise Rescue a denumit-o prima dată ca fiind ziua mondială a acestei specii, aflată din ce în ce mai mult pe cale de dispariție.
Curiozităţi despre broaştele ţestoase :
- Cea mai grea broască țestoasă din lume la ora actuală este broasca țestoasă pieloasă LUTHUL (Dermochelys Coriaceea), care are o greutate de 700 kg și o lungime de 2-3 m; ea înoată cu viteza unui atlet în cursa de 100 m și trăiește numai în apele marine.
- Cele mai mari broaște țestoase de uscat trăiesc în Insulele Galapagos (Testudo elephantopos) și în Insulele Oceanului Indian. Ele depășesc 1 m lungime și o greutate de 250-400 Kg.
- Pe coasta Cubei a fost găsită în anul 1937 o broască țestoasă gigant, cu o lungime de 4 m și în vârstă de peste 500 de ani, ceea ce presupune că trăia încă de pe vremea când Columb a descoperit America.
- Creierul broaștei țestoase este mic și puțin evoluat, în schimb organele de simț, cum sunt văzul și mirosul, sunt deosebit de fine, fiind capabile să sesizeze imediat variațiile de lumină foarte puțin diferențiate, precum și urmele foarte slabe de mirosuri.
- Una dintre cele mai frumoase broaște țestoase este țestoasa cu stele, pe care o întâlnim pe coastele de răsărit ale Indiei. Carapacea este de formă ovală, cu centrul boltit și cu colorit feeric. Celelalte plăci compun un desen pe fond negru, prin care radiază benzi de culoare în galben marmorat.
- Un comportament mai particular îl întâlnim la masculul aparținând speciei Țestoasa-de-baga, care în larg, dacă este prinsă o femelă, sunt în stare să o urmeze și în barca pescarilor și de multe ori s-a întâmplat ca barca să fie răsturnată, iar masculul înșelat în speranțele sale (broasca femelă fiind moartă) atacă pescarii, aceștia nemaiavând nici o șansă de scăpare.
- În mitologia greacă, broasca țestoasă este atribuită zeului Hermes, cel care s-a folosit primul de carapacea ei pentru a alcătui un instrument muzical numit țiteră.
- În mitologia indiană, lumea este alcătuită dintr-o piramidă, având la bază o țestoasă care susține pe carapacea ei un elefant, ce ține cu trompa lui lumea.
- În civilizația Maya, zeul Lunii, deține o platoșă făcută din carapacea unei broaște țestoase. Longevitatea acestui animal este asociată la foarte multe popoare cu ideea de nemurire.
- În mitologia tibetană, dar și în concepția unor populații din Bengal, broasca țestoasă a fost aleasă de zeul creator pentru a aduce pământ de pe fundul Oceanului Primordial. Astfel, țestoasa are un rol important în geneza lumii.
Sursa: Argumentpresss.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.