23 martie: Ziua mondială a meteorologiei
Publicat de Cosmin Meca, 23 martie 2017, 07:30
Ziua mondială a meteorologiei se marchează din anul 1961 și reprezintă intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenției ONU care a transformat vechea Organizație meteorologică internațională într-o organizație interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizația Meteorologică Mondială.
Schimbările climatice afectează mediul nostru natural şi antropic. Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, la fel și temperatura din atmosfera inferioară şi cea a oceanelor.
În prezent, Terra este deja cu 1ºC mai caldă decât la începutul secolului XX. Comunitatea internaţională a recunoscut în mod unanim necesitatea întreprinderii de acţiuni îndrăzneţe.
In 2015, guvernele au adoptat Acordul de la Paris pentru “a menţine creşterea temperaturii medii globale în limita a mai puţin de 2ºC faţă de nivelul din perioada pre-industrială şi pentru a continua eforturile de limitare a creşterii temperaturii cu cel mult 1,5ºC.
Din cauza emisiilor din trecut şi din prezent, trebuie să ne pregătim pentru un viitor în care vor fi mai multe zile caniculare, mai multe nopţi calde şi mai multe valuri de căldură. Acestea vor afecta sănătatea populatiei şi vor tensiona societatea umană.
Putem reduce riscurile de sănătate cauzate de căldură prin punerea în funcţiune a unor sisteme de avertizare timpurie a hazardelor multiple, care să emită, în timp util, alerte către factorii de decizie, serviciile de sănătate şi publicului larg.