Ziua Mondială a Poștei
Publicat de Cosmin Meca, 9 octombrie 2018, 08:30
Ziua mondială a poştei se sărbătoreşte, în fiecare an, la 9 octombrie. Aceasta marchează înfiinţarea, în 1874, prin semnarea Tratatului de la Berna (Elveţia), a Uniunii Generale a Poştelor (UPU). Ziua mondială a poştei a fost declarată la această dată de Congresul Uniunii Poştale Universale, desfăşurat la Tokyo, în Japonia, în 1969.
Scopul marcării acestei zile este de a conştientiza rolul sectorului poştal în viaţa oamenilor şi a societăţilor de afaceri, contribuţia sa la dezvoltarea socială şi economică a ţărilor. De asemenea, are menirea să încurajeze statele membre ale Uniunii Poştale Universale să întreprindă programe prin care să transmită mesajele lor şi să facă cunoscute activităţile proprii în rândul publicului şi a mass-media la nivel naţional.
Administraţiile poştale lansează emisiuni filatelice dedicate acestei zile aniversare sau noi servicii poştale, organizează festivităţi şi evenimente speciale, conferinţe şi seminarii cu specific poştal şi filatelic. Alte activităţi includ postarea de afişe în oficiile poştale şi în alte locuri publice, organizarea de zile ale porţilor deschise la oficii poştale şi muzee poştale, precum şi activităţi recreative culturale, sportive etc. Multe administraţii poştale emit suveniruri speciale, cum ar fi tricouri sau insigne.
Uniunea Generală a Poştelor a devenit, în 1878, Uniunea Poştală Universală. Din 1947, UPU este instituţie specializată a ONU, cu sediul la Berna. România este membru fondator alături de alte 21 de state. În prezent, Uniunea Poştală Universală are afiliate administraţii poştale din 192 de ţări, potrivit site-ului UPU, www.upu.int.
La 4 septembrie 2017, Raportul de date statistice privind serviciile poştale pentru anul 2016, dat publicităţii de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) pe site-ul instituţiei, www.ancom.org.ro, arăta că valoarea pieţei poştale din România a crescut cu peste 8% în anul respectiv, în condiţiile în care traficul poştal total a înregistrat o scădere importantă, de peste 15%, faţă de 2015.
Din totalul de peste 554 de milioane de trimiteri poştale, aproximativ 522 de milioane au fost trimiteri poştale interne (peste 94% din traficul poştal total), iar aproape 32 de milioane au fost trimiteri poştale internaţionale, reprezentând aproape 6% din traficul poştal total. Dacă traficul total intern a înregistrat o scădere de peste 13%, în cazul traficului internaţional scăderea a fost şi mai evidentă, de peste 40%.
Conform raportului ANCOM, din totalul trimiterilor poştale procesate, peste 80% au fost trimiteri din poşta de scrisori (aproape 444 de milioane), aproape 12% colete (aproximativ 66 de milioane), 2,5% trimiteri expres (aproape 14 milioane), restul de 5,5% fiind trimiteri tip publicitate prin poştă (aproape 22 milioane), mandate poştale (aproximativ 8 milioane), respectiv corespondenţă şi imprimate de peste 2 kg (peste 880.000).
Sursa: agerpres.ro