Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale
Publicat de Cosmin Meca, 26 aprilie 2017, 09:55
În 2000, statele membre ale Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenția de înființare a WIPO, ca zi dedicată recunoașterii contribuției pe care inventatorii și artiștii o au la dezvoltarea societăților de pe glob.
Marcarea acestei zile reprezintă un prilej de a reflecta la felul în care creativitatea omului și inovația contribuie la edificarea unei lumi mai bune.
Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale, la care este afiliată și România, marchează evenimentul prin editarea de materiale promoționale și își îndeamnă toți membrii să ia parte la eveniment și să organizeze activități la nivel național.
Proprietatea intelectuală se referă la recunoașterea paternității unei anumite invenții, creații sau idei și la drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale respective.
Drepturile de proprietate intelectuală se împart în două mari categorii: drepturile de autor, care protejează creațiile literare, artistice și științifice, și drepturile de proprietate industrială, care includ brevetele, patentele.