Ziua Mondială a Sănătății Mintale
Publicat de Cosmin Meca, 10 octombrie 2018, 07:30
La 10 octombrie, se marchează Ziua mondială a sănătăţii mintale. A fost stabilită, în 1992, de către Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH), pentru a creşte gradul de conştientizare şi educare, la nivel mondial, în privinţa sănătăţii mintale.
În Articolul 1 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului se afirmă că „toate fiinţele umane se nasc egale în demnitate şi în drepturi”. Preambulul Convenţiei ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi prevede că „discriminarea împotriva oricărei persoane pe bază de handicap constituie o încălcare a demnităţii şi a valorii persoanei umane”, menţionează site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Acţiunile organizate cu acest prilej urmăresc conştientizarea, sensibilizarea şi informarea populaţiei pentru a putea ajuta aceste persoane. WFMH încurajează factorii de decizie ai ţărilor şi organizaţiilor din întreaga lume în vederea abordării problemelor de sănătate mintală cu care se confruntă persoanele din cadrul comunităţilor, pentru a satisface nevoile acestora, oferind serviciile medicale şi acces la tratamente.
O multitudine de factori de natură socială, demografică, psihologică sau biologică contribuie la menţinerea sănătăţii mintale a unei persoane. Tulburările mintale apar în toate culturile şi în toate etapele vieţii. De asemenea, pe lângă ceilalţi factorii genetici şi psihici, integritatea sănătăţii mintale se asociază cu schimbările sociale rapide, cu nivelul stresului de la locul de muncă, discriminarea de gen, excluderea socială, stilul de viaţă nesănătos, riscurile violenţei de toate tipurile, cu alte probleme de sănătate, cu accesul la îngrijire şi tratament şi cu încălcările drepturilor omului.
Din cauză că sistemele sanitare, la nivel global, se confruntă cu mari probleme în acordarea de îngrijiri în domeniul sănătăţii mintale, iar resursele disponibile sunt insuficiente, numeroase persoane cu tulburări mintale din ţări din întreaga lume nu primesc niciun fel de ajutor.
La nivel mondial, milioane de oameni suferă astăzi de afecţiuni mintale sau neurologice sau de probleme psihosociale provocate de abuzul de alcool şi de droguri. Bolile mintale şi neurologice, afectând sănătatea în general, pot să blocheze capacitatea omului de a se realiza profesional şi de a fi de folos comunităţii.
Sursa: agerpres.ro