Ziua mondială de prim ajutor
Publicat de Cosmin Meca, 8 septembrie 2018, 09:47
La 8 septembrie 2018 este marcată Ziua mondială de prim ajutor, iniţiată de Federaţia Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FICR), care a trecut această zi în calendarul său de evenimente în 2000, fiind celebrată anual, în a doua zi de sâmbătă a lunii septembrie.
Pentru a marca această zi, oameni obişnuiţi şi voluntari participă la acţiunile de mobilizare pentru acordarea asistenţei primare în situaţii de criză. Toată lumea ar trebui să ştie cum să salveze o viaţă.
În 2018, Crucea Roşie Română (CRR) marchează Ziua mondială de prim ajutor, având ca temă „Prima reacţie la accidente rutiere”, prin exerciţii de simulare a unor accidente sau situaţii ce pot provoca victime, organizarea cursuri de prim ajutor, acordarea primului ajutor la diverse evenimente sportive etc, se arată într-un comunicat al CRR.
Accidentele de circulaţie ucid în fiecare an aproximativ 1,25 milioane de persoane din întreaga lume. În România, în anul 2017 au fost înregistrate 1.951 decese, 8.624 de accidente rutiere grave şi 22.642 de accidente uşoare. Riscurile accidentelor rutiere nu pot fi niciodată eliminate complet, dar există modalităţi de a le reduce şi de a oferi oamenilor mai multe şanse de supravieţuire. Una dintre cele mai bune metode este să înveţi primul ajutor, astfel încât să ai abilităţile şi instruirea necesare pentru a răspunde rapid – şi chiar de a salva o viaţă – dacă eşti la locul unui accident, precizează comunicatul.
Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie s-a născut la iniţiativa lui Henry Dunant. El este autorul cărţii „O amintire de la Solferino”, care a reuşit să transmită ideile sale în rândul guvernanţilor europeni şi al oamenilor influenţi de la acea vreme. Astfel, în 1863, s-a întrunit pentru prima oară o comisie care s-a auto-intitulat Comitetul Internaţional pentru Ajutorarea Răniţilor şi care, în 1876, urma să devină Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.
Sursa: agerpres.ro